Empatisk lyssnande: 10 knep för att stärka ditt band

Ibland räcker det att bara visa lite tålamod med din nära och kära för att lösa ett problem.. receptfritt potensmedel

Empatisk lyssnande, även kallad aktiv lyssnande, är en utmärkt form av konfliktlösning i relationer..

Grundläggande koncept genom att lyssna noga på samtalspartnern och ge honom möjlighet att fritt tala om sina känslor och upplevelser. För att göra detta räcker det att sitta bredvid en nära och kära och be honom att prata om det som oroar honom…

Empatisk lyssnande hjälper till att bygga förtroende mellan er, öka spänningen och skapa en bekväm miljö för att uttrycka ärliga känslor..

Här är 10 enkla aktiva lyssningstekniker som hjälper dig att ta ditt förhållande till nästa nivå och äntligen verkligen höra din betydande annan..

1. Ge inte råd

Undvik att försöka rikta den andra personen i rätt riktning eller på något sätt knuffa dem för att lösa problemet. Du måste ge honom möjlighet att uttrycka sig helt, självständigt välja rätt väg utan dina råd och rekommendationer. Även om svaren verkar ligga på ytan, ha tålamod och vänta tills din partner drar rätt slutsatser..

2. Ställ öppna frågor

Din uppgift är att ställa så många förtydligande frågor som möjligt, gräva i ämnet och ta reda på alla detaljer. Helst bör du få långa och tankeväckande svar, så försök att utesluta frågor som kan besvaras med ett ord ja eller nej. Fråga till exempel ”Vad känner du dig nu?” eller ”Vad ska du göra nästa?”.

3. Låt din partner dominera konversationen

När någon berättar om dina känslor, ändra inte ämnet eller avbryt. Ta inte kontrollen över konversationen, ge personen utrymme att uttrycka sig till fullo.

4. Håll dig uppmärksam

Titta inte på telefonen, titta inte bort eller åt sidorna. Se din partner i ögonen, kei, luta dig lite framåt för att kontrollera ditt intresse. Gör det klart att hans problem, tankar och känslor är viktiga för dig.

5. Berätta inte dina historier

När problem delas med dig behöver du inte ge exempel från ditt liv och prata om fall då du var tvungen att gå igenom något liknande. Att jämföra berättelser kan vara olämpligt eller ge intryck av att du drar omslaget över dig själv. Istället kan du helt enkelt säga ”Jag förstår.”.

6. Försök inte fylla luckorna

Tystnad i konversation kan göra dig obekväm, men avstå från att försöka fylla luckan. Ibland behöver en person bara samla sina tankar. Låt honom känna alla känslor och förstå hur man ordnar dem ordentligt. Tystnad är helt enkelt nödvändig för att göra konversationen ännu djupare och mer uppriktig..

7. Begränsa inte konversationen i tid

Försök inte klämma in en viktig konversation i en femton minuters lunchpaus. Din partner ska känna sig lugn och säker på att de har tillräckligt med tid för att prata om sina bekymmer. Om han förstår att du har bråttom någonstans, kommer han inte att våga lägga upp allt uppriktigt. Och om han delar med dig kommer han att försöka utelämna detaljer som kan vara mycket viktiga..

8. Döm inte

Även om du inte håller med din partner behöver du inte föreläsa honom. Låt inte en person känna sig skyldig i sina tankar.

9. Behandla din partner med vänlighet

Vissa människor har svårt att öppna sig eftersom de fruktar att deras problem kommer att belastas. Så se till att din partner förstår att du inte belastas med att kommunicera med honom. Påminn dig om att du är glad att vara nära och vara hjälpsam för honom..

10. Kontrollera om allt anges

När samtalet avslutas, var noga med att fråga om det finns något annat som stör din samtalspartner. Det är viktigt att personen tappar allt, därför väger det honom, så det finns en möjlighet att kontrollera om personen lyckades hantera problemet.